Hoe solliciteer ik bij WashTec?
Solliciteren is voor velen een grote stap die best wat zenuwen en stress met zich meebrengt. Maar ondanks dat dit begrijpelijk is, is dit niet nodig. Wij zijn namelijk niet op zoek naar iemand die prachtige brieven kan schrijven of mooie verhalen met veel moeilijke woorden kan vertellen. Wij zoeken mensen met talent en motivatie die met alle plezier aan de slag willen bij WashTec. Daarom helpen we je graag met je sollicitatie, zodat je zonder zenuwen aan het proces kunt beginnen.
De sollicitatieprocedure
Stuur je sollicitatie per e-mail naar solliciteren@washtec.nl Voeg de volgende documenten toe aan je e-mail:
- Je cv
- Je sollicitatiebrief
- Je relevante diploma’s en getuigschriften
In het onderwerp van je e-mail vertel je op welke vacature je solliciteert. Zo kunnen wij deze naar de juiste mensen binnen ons team sturen. Na het verzenden van je e-mail ontvang je een ontvangstbevestiging. Hierna nemen we binnen vijf werkdagen contact met je op. Op momenten dat we veel sollicitaties ontvangen kan dit wat langer duren.
Als je profiel bij ons bedrijf en bij een open vacature past, kunnen we je uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, ook wel kennismakingsgesprek genoemd. Hierover vertellen we zometeen meer.
Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?
Naast je cv wordt er ook om een sollicitatiebrief gevraagd. We verwachten een duidelijke brief zonder fouten van maximaal één A4 pagina. Het is belangrijk dat je ons laat zien dat je goed kunt communiceren, omdat je in veel gevallen dagelijks contact hebt met klanten en collega’s. Hou het simpel. Je hoeft geen ingewikkelde taal te gebruiken, maar zorg ervoor dat je bericht duidelijk overkomt.
Herhaal niets uit je cv, maar vertel ons waarom jij de beste kandidaat bent voor precies deze baan. Wat is je motivatie? Waar ben je goed in? Waarom is jouw opleiding en eerdere werkervaring relevant? Probeer dit in de inleiding van je brief al meteen duidelijk te maken om onze aandacht vast te houden.
Je mag natuurlijk een creatieve draai aan je brief geven, maar dit is zeker niet verplicht. Of dit een positief effect heeft, is erg afhankelijk van de functie waarop je solliciteert.
Vermijd zinnen die bijna iedereen standaard in een sollicitatiebrief zet zoals ‘ik werk goed samen met collega’s’, ‘ik ben altijd op tijd’, of ‘ik ben zeer betrouwbaar’. Het is beter om je originele sterke punten te vermelden en uit te leggen waarom deze goed van pas komen bij dit werk.
Wat zet ik op mijn cv?
Je persoonlijke gegevens
Een cv is een soort van identiteitsplaatje. Vergeet dus vooral niet je volledige naam, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer te vermelden. Voor veel functies heb je ook een rijbewijs en / of een eigen auto nodig. Vermeld dus altijd welke soort(en) rijbewijs je hebt en of je een eigen auto hebt. Deze informatie zet je allemaal onder het kopje ‘persoonlijke gegevens’, en plaats je bovenaan je cv, of aan de zijkant. Ergens waar het meteen opvalt en duidelijk is.
Je volledige adres op je cv zetten is niet altijd nodig. Wel is het aangeraden je woonplaats te vermelden.
Geef een professioneel beeld van jezelf
Om professioneel over te komen is het belangrijk om op een aantal punten te letten. Ten eerste kies je een nette, recente en duidelijke foto met een neutrale achtergrond, zonder pet of zonnebril bijvoorbeeld. Ook kun je het beste een speciaal e-mailadres aanmaken als die van jou niet professioneel overkomt. Kies bijvoorbeeld voor voornaam.achternaam@gmail.com.
Luister ook je voicemail. Heb je een grappige boodschap ingesproken die niet professioneel is, pas deze dan aan voor je je cv verstuurt. Je wil natuurlijk niet dat je mogelijke toekomstige werkgever het voicemail bericht hoort dat je in een dronken bui hebt opgenomen.
Vertel wie je bent
Tegenwoordig zien we regelmatig cv’s met een kort persoonlijk profiel, ook wel profielschets genoemd. In enkele regels vertel je wie je bent en waar je interesses liggen. Deze profielschets is niet verplicht, maar is wel een goede manier om je cv wat extra persoonlijkheid te geven. De werkgever krijgt hierdoor een beter beeld van wie jij bent, en zal eerder geneigd zijn je uit te nodigen voor een gesprek om je beter te leren kennen.
Je werkervaring
Bij je werkervaring kun je voor elke baan die je hebt gehad een korte omschrijving van je functie geven. Hou dit kort en krachtig. Bijvoorbeeld: ‘Ik was verantwoordelijk voor de helft van de installaties in mijn regio’. Kies voor een omschrijving die, indien mogelijk, verband heeft met de functie waar je voor solliciteert. Zo ziet de werkgever in één oogopslag waar je ervaring mee hebt.
Je opleidingen
Wanneer je je opleidingen op je cv zet is het belangrijk te vermelden welke diploma’s je hebt behaald. Ook eventuele stages en cursussen die relevant zijn moet je op je cv zetten.
Je cv moet verzorgd overkomen
Maak je cv mooi en overzichtelijk. Door hier wat extra tijd aan te besteden zal deze meer opvallen, en is het duidelijk dat je deze niet even snel hebt getypt.
Vraag iemand om eventuele fouten op te sporen. Want ook al lees je je cv en sollicitatiebrief zelf drie keer na, kunnen er nog altijd fouten zijn waar je overheen kijkt. Kijk ook of je overal hetzelfde lettertype gebruikt, of de namen van je opleidingen een hoofdletter hebben, of alle leestekens op de juiste plaats staan… Voeg eventueel wat kleur toe en gebruik een mooi maar vooral goed leesbaar lettertype.
Wat kan ik verwachten van een sollicitatiegesprek?
Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent
Wanneer je uitgenodigd bent voor een sollicitatiegesprek is het tijd voor wat extra research. Als het goed is, heb je al informatie over WashTec opgezocht voor je je sollicitatiebrief stuurde, maar deze research kun je nu wat uitbreiden. Zorg ervoor dat je de namen van een aantal bekende producten kent, of bijvoorbeeld bepaalde grote klanten.
Bedenk alvast wat vragen voor je naar het gesprek gaat
Tijdens het gesprek mag je ook zelf vragen stellen, dat wordt zelfs erg op prijs gesteld. Zo kun je je bijvoorbeeld afvragen wat de carrièremogelijkheden zijn, of hoe de rest van de selectieprocedure werkt. Door vragen te stellen laat je zien dat je interesse hebt in een echte langdurige samenwerking. Let er wel op dat het antwoord op je vragen niet te vinden is in de vacature of op de website. Dan lijkt het namelijk of je deze niet goed hebt gelezen.
Je sterke en zwakke eigenschappen
Wat betreft de vragen van de werkgever kun je je ook een beetje voorbereiden. Waarom wil je hier komen werken? Waarom denk jij goed in het team te passen? Ben je goed in het oplossen van problemen? Ben je flexibel, of kun je slecht tegen een planning die op het laatste moment verandert? Wees altijd eerlijk, en geef eventueel wat uitleg zodat het duidelijk is waarom je bijvoorbeeld een bepaalde manier van werken wel of niet fijn vindt.
Bedenk je goed wat je sterke, maar ook zwakke punten zijn. Herhaal echter niet dezelfde dingen als in je sollicitatiebrief. Ga bij jezelf na hoe je omgaat met je zwakke punten, en hoe je deze eventueel kunt verbeteren. Denk ook na over jouw manier van werken en communiceren.
Het belangrijkste: Blijf jezelf! Het doel van het gesprek is om je te leren kennen, niet om te testen of je de juiste antwoorden weet op elke vraag.
Extra informatie voor je sollicitatiegesprek
Wat trek ik aan naar een sollicitatiegesprek?
Trek nette en schone kleding en schoenen aan voor je gesprek. Een pak met stropdas is niet verplicht voor elke functie. Wil je werken als servicemonteur, dan is een nette broek met overhemd bijvoorbeeld ook goed. Door jezelf goed te verzorgen en hier voor je gesprek de tijd voor te nemen, krijg je vaak al meer zelfvertrouwen. Dit straal je uit. Daarbij geeft het natuurlijk ook een goede indruk.
Hoe reageer ik op ongepaste vragen?
Indien er ongepaste persoonlijke vragen worden gesteld, hoef je deze juridisch gezien niet (eerlijk) te beantwoorden. Ongepaste vragen gaan onder andere over: zwangerschap, gezinsplanning, politieke activiteiten, religie, financiële omstandigheden en seksuele geaardheid. Je kunt er voor kiezen om niet naar waarheid te antwoorden, of om te zeggen dat het een ongepaste vraag is waarop je geen antwoord wil geven. Blijf wel altijd beleefd en rustig.